iedereen kan wonderen baren

Pijnstilling

Wanneer je tijdens de bevalling graag pijnstilling wilt, zijn er verschillende opties. In de thuissituatie en poliklinisch kan gebruik gemaakt worden van de Geboorte TENS. Dit apparaat blokkeert de pijnprikkels via elektrische impulsen en kan zonder schadelijke gevolgen voor moeder en kind gebruikt worden. De Geboorte TENS is te bestellen via het internet. Andere vormen van pijnstilling kunnen alleen in het ziekenhuis worden gegeven.

Bij pijnmedicatie is het te allen tijde noodzakelijk de conditie van moeder en kind nauwkeurig te controleren alvorens medicijnen toe te kunnen dienen. Daarom sturen we je bij een verzoek tot pijnstilling naar de gynaecoloog.
Deze maakt dan een hartfilmpje van de baby, controleert de voortgang van de ontsluiting (wanneer je ondertussen te ver bent gevorderd, kan het soms niet meer) en bepaalt voor welk type pijnstilling je in aanmerking komt.

In het begin van de bevalling:

Wanneer je vroeg in de bevalling pijnstilling nodig hebt, kom je in aanmerking voor het verdovende middel Pethidine: Dit is een eenmalige prik in je been, die circa 4 uur werkt.

Verder gevorderd:

Wanneer je al verder bent gevorderd, zal vaker gekozen worden voor de PCA pomp: Je krijgt dan een infuus met het medicijn Remifentanil en een pompje om zelf de pijnstilling te kunnen doseren. Overdosering is hierbij niet mogelijk.

Veel vrouwen hebben hier voldoende baat bij en hebben dan ook geen ruggenprik (epiduraal) nodig. Uiteraard wordt de ruggenprik wel gegeven indien dit noodzakelijk is.

Wanneer je je in de zwangerschap veel zorgen maakt over pijn tijdens de bevalling kun je dit altijd met ons bespreken zodat we samen met jou naar een geschikte oplossing kunnen zoeken. Tevens is het verstandig om naar onze informatie-avond te komen. Hier bespreken we alle mogelijkheden van pijnstilling.

Voor meer informatie over pijnstilling kun je terecht op de website van onze beroepsorganisatie: www.knov.nl