iedereen kan wonderen baren

De bevalling

Regelmatig terugkerende pijnlijke weeën of het breken van de vliezen, geven het begin van de bevalling aan.

Slijmprop

Vòòr de bevalling verliezen de meeste vrouwen wat taai slijm met eventueel wat bloederige sliertjes: de slijmprop. Dit zegt niets over het begin van de bevalling, dit kan nog dagen op zich laten wachten.

Het begin van de weeënactiviteit zal nog niet zo heftig en frequent zijn. Als de weeën pijnlijk zijn en sneller op elkaar komen, kun je beginnen met klokken.

Bellen

Bij een eerste kind kun je ons bellen bij een uur lang weeën om de 4 à 5 minuten, waarvan de pijn ongeveer 60 seconden aanhoudt. Vanaf dat moment duurt de normale ontsluitingsperiode (het zich openen van de baarmoedermond) ongeveer 10 - 12 uur.
Soms gaat dit wat sneller; als je de weeën niet meer aankunt mag je altijd bellen.

Ben je al eens eerder bevallen, dan kan de ontsluitingsperiode een stuk korter zijn. Bel dan zodra de weeën om de 4 à 5 minuten gaan komen of eerder als je denkt dat dat nodig is.

Om de vordering van de ontsluiting te bepalen doen wij een inwendig onderzoek.

Gebroken vliezen

Bij gebroken vliezen hoeven de weeën niet direct te beginnen.
1. Wanneer hierbij het hoofdje bij de laatste controle nog niet was ingedaald, dien je ons onmiddellijk te bellen.
Wij komen dan zo snel mogelijk bij je kijken of het hoofdje alsnog is ingedaald.

2. Als het hoofdje wel is ingedaald, kun je 's nachts wachten met bellen tot je weeën hebt om de 4 à 5 minuten. Als er geen weeënactiviteit ontstaat, kun je ons de volgende ochtend bellen rond 09:00 uur.

In het geval van groen gekleurd vruchtwater, moet je ons direct waarschuwen.
Dit wijst er op dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Wij komen dan bij je langs om extra controles uit te voeren.

Slijmerig bloedverlies

Tijdens de ontsluiting is het verliezen van slijmerig bloed normaal. Als het bloedverlies heviger is dan een menstruatie, moet je ons direct bellen.

Volledige ontsluiting

Wanneer de ontsluiting volledig is (10 cm), starten we met persen. De baby kan dan de baarmoedermond passeren. Bij een eerste kind moet je rekening houden met een uitdrijving van minimaal een uur. Bij een tweede kind echter kan dit een stuk vlotter gaan.

Placenta

Na de geboorte van jullie kind volgt nog de moederkoek (placenta).

Bloedverlies

Ruim bloedverlies na een bevalling is normaal, wij houden dit goed in de gaten.

Soms moet er nog gehecht worden en anders kunnen we beginnen met het nakijken en wegen van de baby. Hierna zullen we proberen de baby zo snel mogelijk aan te leggen als je borstvoeding wil gaan geven.

Nu is het tijd om van je kraamtijd te gaan genieten!