De hielprik

Rond de vierde dag na de bevalling wordt bij de baby wat bloed afgenomen uit de hiel. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht om daarmee snel ernstige aandoeningen aandoeningen op te sporen. Snelle behandeling levert namelijk belangrijke gezondheidswinst op.

De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of met een dieet. Het is dan ook van groot belang voor de gezondheid van je kind dat je meedoet aan het onderzoek.

Deelname is echter niet verplicht! Wanneer je dit onderzoek niet wilt laten verrichten, kun je dit aan ons kenbaar maken. Bij de bloedafname wordt er in het kort een en ander uitgelegd over de test; tevens wordt je gevraagd of je het goed vindt dat het bloed dat eventueel overblijft gebruikt mag worden voor anoniem wetenschappelijk onderzoek.

Wanner de uitslag goed is, ontvang je geen bericht. Soms is de uitslag niet meteen duidelijk, dan is een tweede hielprik nodig. Een tweede hielprik gebeurt meestal binnen twee weken na de eerste hielprik. Wanneer deze uitslag goed is ontvang je ook geen bericht.

Als er iets wordt gevonden, hoor je dit meestal binnen drie weken na het uitvoeren van de hielprik.  Voor meer informatie, ook betreffende welke ziektes precies worden getest, zie rivm

De gehoortest

Binnen twee weken na de bevalling zal er bij de baby een gehoortest worden afgenomen. Via een brief van de CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) wordt je ingelicht over de datum dat je verwacht wordt op het consultatiebureau. Meestal is dit binnen 2 weken na de geboorte.

De test duurt ongeveer 5 minuten, het liefst wanneer de baby slaapt. De baby krijgt dopjes in de oren en merkt niets van deze test.