Als je tijdens de bevalling pijnstilling wilt krijgen, zijn er verschillende mogelijkheden. Een verzoek om pijnmedicatie kan tijdens de weeën gedaan worden. Op dat moment kijken we samen met jullie naar wat er op dat moment het beste past qua ontsluiting en behoefte. Ook speelt mee waar je je bevindt; het aanbod verschilt per ziekenhuis/geboortecentrum. Thuis is het niet mogelijk om medicinale pijnstilling te krijgen maar uiteraard kunnen we je dan wel insturen naar een plek waar dat wel mogelijk is. 


Niet-medicinale pijnstilling:

  • Warmte en warm water kan heel prettig zijn om de weeën net wat makkelijker op te vangen, dus gebruik een warme kruik of ga lekker in bad of onder de douche. Als je vliezen zijn gebroken en je hebt intensieve weeën mag je ook in bad. Bij twijfel: vraag het aan de dienstdoende verloskundige. 
  • TENS: is een apparaatje dat met behulp van elektrische impulsen de intensiteit van de weeën wat vermindert. De impulsen worden toegediend via plakkers met elektroden op je rug. De TENS bedien je zelf, en je kunt hem ook zelf instellen naar behoefte. Je kunt dit apparaat thuis en in het ziekenhuis/geboortecentrum gebruiken. De TENS is via het internet te bestellen op eigen kosten. 


Medicinale pijnstilling:

  • Lachgas zorgt voor een ontspannen gevoel. Het gas wordt via een mondkapje toegediend; je houdt zelf het kapje vast. Omdat er niet te veel van dit gas in de omgevingslucht mag circuleren, gebruiken we een afvoersysteem dat in de buurt van je mond en neus bevestigd wordt. Je kunt er best suf van worden, dus rondlopen kan dan niet meer. Lachgas kan door de meeste zwangeren worden gebruikt tijdens de baring. Omdat er een speciale installatie voor nodig is, kan dit alleen maar op bepaalde locaties. Momenteel hebben het Geboortecentrum Sophia en het Geboortehotel IJsselland lachgas voorhanden. De bevalling kan dan nog steeds door je eigen verloskundige worden begeleid.

  • Remifentanil is een morfinepreparaat en wordt via een infuus met een speciale pomp toegediend. Deze pomp bedien je zelf (patient controlled analgesia) maar er zit wel een begrenzing op, zodat je jezelf niet kunt overdoseren. Met morfine wordt de piek van de wee wat afgezwakt en word je ontspannen of nogal suf. Daarom moet je tijdens het gebruik in bed blijven liggen. De pijnstilling is niet volledig maar over het algemeen wel adequaat genoeg. Remifentanil kan alleen maar in het ziekenhuis worden gebruikt; Het SFG/Vlietland en het IJsselland ziekenhuis gebruiken deze vorm van pijnstilling. 
  • Ruggenprik of EDA (epiduraal analgesie) is de meest effectieve vorm van pijnstilling. Als deze goed is geplaatst, ben je volledig pijnvrij. Aan deze pijnmedicatie kleven de meeste nadelen en bijwerkingen en je hebt nog amper bewegingsvrijheid. Ook deze pijnstilling kan alleen maar in het ziekenhuis worden toegediend: het SFG/Vlietland, het IJsselland en het EMC maken gebruik van de EDA. Het plaatsen van de ruggenprik gebeurt door de anesthesist. 

Voor de laatste twee vormen van pijnstilling wordt de bevalling overgedragen aan de gynaecoloog. Wij mogen je bevalling dan niet meer begeleiden. Er zijn voor- maar ook nadelen aan verbonden. Voorafgaand aan de toediening zal je dus eerst worden voorgelicht door de arts van dienst en er dient altijd eerst een hartfilmpje te worden gedraaid van ongeveer een half uur. 

Bij alle vormen van medicinale pijnstilling zal de toediening worden gestaakt op het moment dat de uitdrijving (het persen) start.