Uitgerekende datum

Met dit hulpmiddel kun je ongeveer je uitgerekende datum berekenen. Dit is slecht een leidraad voor het plannen van de eerste afspraken. De definitieve uitgerekende datum zal worden vastgesteld op basis van de de eerste trimester echo die gemaakt wordt. 

Slechts 4% van de vrouwen bevalt ook daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Het overgrote deel van de vrouwen zal drie weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum bevallen.


Inschrijving en vervolgcontroles

De zwangerschapsduur wordt berekend aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie. Vanaf die dag rekenen we veertig weken verder om je uitgerekende datum te bepalen. Met dit hulpmiddel kun je ongeveer je uitgerekende datum berekenen. Dit is slechts een leidraad voor het plannen van de eerste afspraken. De definitieve uitgerekende datum zal worden vastgesteld op basis van de eerste trimester echo die gemaakt wordt. 

Let op! Slechts 4% van de vrouwen bevalt ook daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Het overgrote deel van de vrouwen bevalt in de de periode van drie weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum.

Aanmelden

Wanneer je ongeveer 6 weken zwanger bent, kun je ons bellen om een afspraak te maken voor het intakegesprek en een eerste echo.

Inschrijven

Rond de 8-9 weken kom je voor een intakegesprek. Het is helaas niet mogelijk om de eerste keer op het avondspreekuur te komen, dit in verband met de benodigde tijd.

Wij noteren je adres- en verzekeringsgegevens, medische voorgeschiedenis, medicijngebruik en bespreken je wensen t.a.v. de zwangerschap en de bevalling. Misschien weet je dat er een erfelijke afwijking in je familie aanwezig is. Dit kan reden zijn om aanvullend onderzoek te doen. Informatie hierover kun je terugvinden op de site van het Erfocentrum. Of je kunt de vragenlijst invullen op Zwangerwijzer.

Je kunt laten onderzoeken of het kind in je buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT niet-invasieve prenatale test . 

2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

Graag informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens je eerste bezoek aan ons gezegd dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijg je hier een gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale na de geboorte screeningen.


Na de intake zullen we een afspraak maken voor een termijnecho rond 12 weken. De termijnecho kan gemaakt worden bij ons op de praktijk. We zullen bloed (laten) afnemen voor standaard bloedonderzoek. De uitslagen van dit bloedonderzoek hoor je de volgende controle. Is er iets bijzonders mee, dan nemen wij uiteraard eerder contact met je op.

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles zijn korter van duur. We vragen hoe je zwangerschap verloopt, meten de bloeddruk en de groei aan de hand van een uitwendig onderzoek.

Aan het begin van de zwangerschap, tot 24 weken, kom je elke 4 weken, daarna elke drie. Vanaf 30 weken kom je om de week en vanaf 36 weken elke week. Indien je behoefte hebt om ons langer te spreken of bijvoorbeeld veel vragen hebt kan je dit aangeven, dan regelen we wat extra tijd voor de volgende afspraak.

Extra onderzoek

De zwangerschapscontroles zijn om te controleren of alles normaal en gezond verloopt. Mochten wij daaraan twijfelen, dan zullen wij dit met je bespreken en verder onderzoek inzetten, zoals een echo, of verwijzen naar de huisarts of gynaecoloog.

Kinkhoestvaccinatie

Vanaf 22 weken zwangerschap is het mogelijk om een kinkhoestvaccinatie te krijgen ter bescherming van je kindje. Het werkt als volgt: door de vaccinatie in de zwangerschap, zullen de antistoffen in je bloed via de placenta bij je kind terecht komen. Op die manier is de baby goed beschermd tegen kinkhoest in de eerste weken na de geboorte. 

De vaccinatie is niet verplicht; als je er voor kiest om deze niet te laten zetten, zal je kind wel eerder dan normaal de DKTP-prik krijgen. Als je wel kiest voor vaccinatie, wordt het normale vaccinatieprogramma voor baby’s gevolgd. 

De kinkhoestvaccinatie wordt toegediend bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in je eigen wijk en wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. 

Informatie en verwijzing hiervoor krijg je van ons rond 16 weken zwangerschap. 

Wijzigingen

Wanneer er iets verandert, zoals verzekering, adres of telefoonnummer horen wij dat graag van je.

Ongerust

Als je ongerust bent mag je altijd tijdens het spreekuur langskomen om even naar het hartje van de baby te luisteren. Het is wel handig om dit telefonisch van tevoren te melden bij onze assistente. Je kunt ons ook bellen op het mobiele nummer!