Belinstructies voor 37 weken zwangerschap:

  • Vruchtwaterverlies
  • Vaginaal bloedverlies
  • Regelmatige pijnlijke harde buiken binnen de 10 minuten
  • Minder kindsbewegingen voelen

Vanaf 37 weken zwangerschap:

Weeën:

In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. In het begin komen deze onregelmatig of zijn ze nog niet zo krachtig. Naarmate de tijd vordert, komt er meer regelmaat in, gaan de weeën langer duren, komen ze frequenter en worden ze krachtiger en pijnlijker.

Wanneer je voor het eerst gaat bevallen, bel dan als je gedurende 1 uur lang sterke weeën hebt die een minuut aanhouden en waar een pauze van 4-5 minuten tussen zit. Ben je al eens eerder bevallen, bel dan zodra de weeën elke 4-5 minuten komen.

Wanneer de weeën heel snel nog vlotter komen, bel dan eerder.

Vruchtwater:

Overdag:

Verlies van helder vruchtwater bij een ingedaald hoofd.

's Nachts:

Wanneer je helder vruchtwater verliest maar je hebt nog geen weeën, mag je rustig wachten (en nog wat slapen!) tot de volgende ochtend. Bel ons dan na 09:00. Bij vruchtwaterverlies én weeën om de 4-5 minuten mag je ons uiteraard gewoon bellen. 

Uitzonderingen / direct bellen:

  • als het hoofd van de baby niet is ingedaald en je vliezen zijn gebroken, ga dan ook liggen tot we er zijn.
  • als het vruchtwater groen of bruin ziet.

Bloederig slijmverlies

Tijdens de ontsluiting is het verliezen van slijmerig bloedverlies niet abnormaal.

Voor de bevalling verliezen de meeste vrouwen een prop taai slijm: de slijmprop. Deze kan ook vermengd zijn met wat bloed. Dit zegt niets over wanneer de bevalling zal plaatsvinden, dit kan nog weken op zich laten wachten. Als het bloedverlies heviger is dan een forse menstruatie of eruit stroomt moet je direct bellen.

Minder leven

De ruimte in de baarmoeder wordt steeds krapper, het is dan ook normaal dat de baby de laatste weken iets minder gaat bewegen. De baby moet wel met dezelfde regelmaat bewegen, alleen zal het soms meer lijken op schuiven dan op schoppen.

Wanneer de baby plotseling veel minder of niet meer beweegt, bel ons dan.

Voor alle bovengenoemde zaken zijn wij te bereiken op ons mobiele telefoonnummer: 06-46208244.

Bij herhaaldelijk geen gehoor kun je terecht bij onze achterwacht: Verloskundig Centrum Lansingerland, telefoonnummer: 06-20433699