Neem voor al uw vragen gerust contact met ons op.

Telefoonnummer is: 010-4221966.

Onze assistente is op de volgende momenten bereikbaar;


Dinsdag

9.00 tot 13.00 en 13.30 tot 15.00

Woensdag

9.00 tot 13.00  en 13.30 tot 15.00

18.30 tot 21.00

Donderdag

9.00 tot 13.00 en 13.30 tot 15.00

Vrijdag

9.00 tot 13.00 en 13.30 tot 15.00

Spoed

06-46208244

Spreek niet de voicemail in!

Wanneer je ons herhaaldelijk niet kunt bereiken, kun je onze achterwacht inschakelen: Verloskundig Centrum Lansingerland                  



Onze locaties

praktijk IDBB

Onze praktijk is gevestigd in het Medisch Centrum Hillegersberg, aan het Minervaplein 2C.Dit is in de wijk 110-morgen. Bus 174 stopt op de Minervalaan.

Bekijk de route in Google Maps

Aangifte

homeContactAangifte

Na de geboorte heb je drie dagen de tijd om je kind aan te geven bij de gemeente. (Wanneer je te laat bent krijg je een boete.) De aangifte moet worden gedaan door de vader of (bij afwezigheid of verhindering van de vader) iemand die bij de geboorte van het kind aanwezig was. Dit moet gebeuren in de gemeente waar het kind geboren is.

Meenemen: legitimatiebewijs, trouwboekje of evt. afschrift van erkenning en de verklaring van het ziekenhuis of de verloskundige.

LET OP: De openingstijden van de afdeling publiekszaken zijn hier te vinden: www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/stadswinkels/

In de meeste ziekenhuizen kan je op bepaalde dagen ook aangifte doen, dus neem alle benodigde documenten mee bij de bevalling om hier gebruik van te kunnen maken.

Vergeet niet de geboorte van jullie kind te melden bij je zorgverzekeraar. Je kunt dit vaak telefonisch vast doorgeven waarna de officiële inschrijving later volgt. 

Achterwachtregeling

homeContactAchterwachtregeling
Het is zogezegd hollen of stilstaan. Het kan voorkomen dat er twee bevallingen tegelijk plaatsvinden. Wij vragen dan om assistentie van onze collega’s van Verloskundig Centrum Lansingerland. De dienstdoende verloskundige van die praktijk komt jullie dan helpen. De afspraak geldt ook andersom: het kan voorkomen dat wij een bevalling doen in Lansingerland als het daar enorm druk is.

Begeleiding bij angst

homeContactBegeleiding bij angst

Merk jij op dat er meer dan gezonde spanning speelt? Dan willen we graag met je in gesprek over je angsten. Door middel van gesprekken, huiswerkopdrachten en concrete oefeningen willen we jouw angsten ombuigen naar krachten

Mocht je hier behoefte aan hebben. Geef het dan aan bij één van de verloskundigen zodat we een afpsraak kunnen maken voor deze extra begeleiding.


Bekkenbodem en oefeningen

homeContactBekkenbodem en oefeningen

Bekkenbodem

Het is normaal dat je bekkenbodem de eerste periode na je bevalling nog niet helemaal goed functioneert. Daarom is het belangrijk oefeningen te doen om je bekkenbodem weer te versterken. 

Wanneer je zes weken na de bevalling nog moeite hebt om urine of ontlasting op te houden, neem dan alsjeblieft contact op met ons. Er zijn een aantal gespecialiseerde fysiotherapeutes in onze wijk die je goed kunnen helpen alles weer onder controle te krijgen!

Oefeningen

Met dank aan Rosemarie Vismans, fysiotherapeute, staan hieronder een aantal oefeningen voor na je bevalling.

Advies:

Begin met oefenen zodra je de bekkenbodem weer aan kan spannen. Liefst al na de eerste dag. Oefen de eerste drie weken meerdere keren per dag. Het is belangrijk om tijdens het oefenen goed door te ademen.

Bekkenbodem

Uitgangspositie: rugligging met gebogen benen.

  1.  Bekkenbodem 3 sec. aanspannen - 3 sec ontspannen.
    Dit 10 x herhalen
  2. Bekkenbodem aanspannen en 30 sec. aangespannen houden. 
    Hierbij goed doorademen! 
    Dit 5 x herhalen.

Later kun je ook in andere uitgangshoudingen oefenen. (bv. rugligging, zittend of staand)

Buikspieren

Uitgangspositie: rugligging met gebogen benen

  1. Dwarse buikspieren:
    Onderste gedeelte van je buik intrekken alsof je een te strakke  broek dicht moet doen. 
    20 sec. aangespannen houden en goed doorademen. 
    Dit 5 x herhalen.
  2.  Rechte buikspieren:
    Bekkenbodem aanspannen - opkomen met 2 handen naar de  knieën - weer terug - en bekkenbodem loslaten. 
    Dit 10 x herhalen.
  3. Schuine buikspieren:
    Eerst bekkenbodem aanspannen. Met linker hand naar rechter knie. Daarna met rechter hand naar linker knie.
    Iedere kant 10 x herhalen.

Drie à vier weken na je bevalling mag je mee gaan doen met de cursus postnatale gymnastiek (mag ook na 6 weken). Deze duurt 10 weken en is een tussenstop tussen je zwangerschap en je oude (of misschien wel nieuwe) sport. 

Meer informatie over herstel van je bekkenbodem na de bevalling vind je hier

Beladvies

homeContactBeladvies

Belinstructies voor 37 weken zwangerschap:

  • Vruchtwaterverlies
  • Vaginaal bloedverlies
  • Regelmatige pijnlijke harde buiken binnen de 10 minuten
  • Minder kindsbewegingen voelen

Vanaf 37 weken zwangerschap:

Weeën:

In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. In het begin komen deze onregelmatig of zijn ze nog niet zo krachtig. Naarmate de tijd vordert, komt er meer regelmaat in, gaan de weeën langer duren, komen ze frequenter en worden ze krachtiger en pijnlijker.

Wanneer je voor het eerst gaat bevallen, bel dan als je gedurende 1 uur lang sterke weeën hebt die een minuut aanhouden en waar een pauze van 4-5 minuten tussen zit. Ben je al eens eerder bevallen, bel dan zodra de weeën elke 4-5 minuten komen.

Wanneer de weeën heel snel nog vlotter komen, bel dan eerder.

Vruchtwater:

Overdag:

Verlies van helder vruchtwater bij een ingedaald hoofd.

's Nachts:

Wanneer je helder vruchtwater verliest maar je hebt nog geen weeën, mag je rustig wachten (en nog wat slapen!) tot de volgende ochtend. Bel ons dan na 09:00. Bij vruchtwaterverlies én weeën om de 4-5 minuten mag je ons uiteraard gewoon bellen. 

Uitzonderingen / direct bellen:

  • als het hoofd van de baby niet is ingedaald en je vliezen zijn gebroken, ga dan ook liggen tot we er zijn.
  • als het vruchtwater groen of bruin ziet.

Bloederig slijmverlies

Tijdens de ontsluiting is het verliezen van slijmerig bloedverlies niet abnormaal.

Voor de bevalling verliezen de meeste vrouwen een prop taai slijm: de slijmprop. Deze kan ook vermengd zijn met wat bloed. Dit zegt niets over wanneer de bevalling zal plaatsvinden, dit kan nog weken op zich laten wachten. Als het bloedverlies heviger is dan een forse menstruatie of eruit stroomt moet je direct bellen.

Minder leven

De ruimte in de baarmoeder wordt steeds krapper, het is dan ook normaal dat de baby de laatste weken iets minder gaat bewegen. De baby moet wel met dezelfde regelmaat bewegen, alleen zal het soms meer lijken op schuiven dan op schoppen.

Wanneer de baby plotseling veel minder of niet meer beweegt, bel ons dan.

Voor alle bovengenoemde zaken zijn wij te bereiken op ons mobiele telefoonnummer: 06-46208244.

Bij herhaaldelijk geen gehoor kun je terecht bij onze achterwacht: Verloskundig Centrum Lansingerland, telefoonnummer: 06-20433699