Vooral de eerste 3 maanden van je zwangerschap kun je je erg moe voelen. De ontwikkeling van je kindje is enorm en vergt veel energie van je. Dit is heel normaal en wij adviseren je dan ook vooral regelmatig te rusten als je lijf aangeeft dat daar behoefte aan is. 

Het tweede trimester heb je vaak weer wat meer energie. Het derde trimester wordt je lichaam zwaarder en zal je weer meer behoefte hebben aan rust. 

Advies:

Ook hier geldt hetzelfde als in het eerste trimester; lekker aan toe geven. Dat is vooral van belang voor de dames die 's nachts slechter slapen!

Vermoeidheid is dus een echte zwangerschapskwaal en heeft meestal niet te maken met bloedarmoede. 

Wij testen het ijzergehalte in het bloed de eerste keer dat je bij ons komt en bij 30 weken zwangerschap. Wanneer dit onder bepaalde afkapwaarden komt zullen wij je een recept voor staalpillen voorschrijven.

Vaak hebben deze medicijnen bijwerkingen zoals verstopping en dus is in dit geval voorkomen ook beter dan genezen.

Advies

Om je ijzergehalte op peil te houden kun je bijvoorbeeld letten op je voeding. Eet bruin brood, ‘groene' groenten en ‘rood' fruit, noten, gedroogd fruit, etc. Als je erg vermoeid bent of je ijzergehalte dreigt te laag te worden kan je Floradix gaan gebruiken. Dit is een kruidenelixer op natuurlijke basis waarvan je je weer wat fitter voelt en waarmee je je ijzer op peil houdt.

Misselijkheid komt vooral voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap en soms ook in lichtere mate aan het eind van de zwangerschap. Dit heeft alles te maken met veranderende hormoonspiegels. 

Advies:

Bij ochtendmisselijkheid kan het helpen om na het wakker worden nog even te blijven liggen en een cracker of een beschuitje te eten terwijl je nog in bed ligt. De rest van de dag helpt het vaak om regelmatig kleine beetjes te eten. Gembercapsules willen ook nog wel eens helpen.Rustig opstaan helpt om het opkomen van de misselijkheid te voorkomen.

De huisarts zal altijd terughoudend zijn met het voorschrijven van medicijnen omdat je zwanger bent, en dus alleen in ernstige gevallen wat voor je kunnen betekenen. 

Hoe vervelend het ook is, je hoeft je geen zorgen te maken. Zelfs als je gewicht verliest door overgeven of gebrekkige eetlust, dan nog heeft je lichaam genoeg reserves om de baby normaal te laten groeien. Maak je je toch zorgen gebruik dan vitaminepreparaten speciaal voor zwangere vrouwen.

Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam met 25% toe. Vijf liter bloed wordt zes tot zes en een halve liter. Het hart moet harder werken om het bloed door het lichaam te pompen. Daarom slaat je hart ook sneller dan normaal; zo'n vijftien tot twintig keer extra per minuut. 

Door dit mechanisme en je hormonen kan je last krijgen van hartkloppingen. Je voelt dan je hart overslaan en soms ook onregelmatig kloppen, vaak gaat dit gepaard met een gejaagd gevoel. Cafeïne kan dit proces beïnvloeden. Dit is ongevaarlijk.

In je zwangerschap zal je longinhoud minder worden omdat je middenrif wat omhoog komt. Dit veroorzaakt de kortademigheid. Ook deze kwaal is ongevaarlijk.

In de zwangerschap kan het zijn dat je meer last hebt van vaginale afscheiding. Ook ben je gevoeliger voor een vaginale schimmelinfectie. Als de afscheiding wit is en je hebt verder geen klachten is er niets aan de hand. 

Advies:

Wanneer de afscheiding geel of groen verkleurt en gepaard gaat met jeuk en of een branderig gevoel, dan is het verstandig even langs de huisarts te gaan voor medicijnen. 

Deze zijn ongevaarlijk voor de zwangerschap.

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van jeuk aan hun buik en ledematen. De zwangerschap kan een lichte stuwing in de lever veroorzaken waardoor niet alle afvalstoffen worden afgevoerd en dus in het bloed terechtkomen. Via het bloed veroorzaken deze afvalstoffen soms jeuk en huiduitslag. 

Advies:

Het kan helpen om niet te heet te douchen en eventueel mentholpoeder of gel te gebruiken. Als je extreme jeuk hebt meldt dit dan bij ons.

Veel vrouwen houden in de zwangerschap vocht vast. Vaak gebeurt dit pas in de tweede helft van de zwangerschap. Het gevolg hiervan is dikke enkels, voeten en handen. Soms kun je last krijgen van stijve en of tintelende vingers. Dit is lastig, maar ongevaarlijk. 

Advies:

Probeer veel water te drinken om je nieren goed te laten spoelen en bij veel vocht in je onderbenen kun je met je benen omhoog gaan zitten.

De banden waarmee de baarmoeder vastzit aan de rest van de buik, worden slapper onder invloed van de hormonen. De baarmoeder groeit en wordt uitgerekt. Dit kan een zeurderige pijn veroorzaken, rechts en links in de onderbuik. Het kan vooral voelbaar zijn bij bepaalde bewegingen, zoals opstaan, omdraaien in bed, lang lopen of staan.

Bandenpijn kan de gehele zwangerschap voorkomen. Het kan absoluut geen kwaad. 

Advies:

Let vooral goed op je houding (zie bekkenklachten).

De weefsels die het bekken, het heiligbeen en het schaambeen met elkaar verbinden worden tijdens de zwangerschap slapper onder invloed van de hormonen. Dit is nodig om het bekken wat flexibeler te maken zodat de baby er makkelijker door kan tijdens de baring. Bij sommige vrouwen wordt het bekken erg beweeglijk en veroorzaakt dit pijnklachten.

Deze klachten herken je aan een beurs en moe gevoel rond het schaambeen en pijn in de onderrug. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant van het bovenbeen of naar de lies.

Vaak zijn bekkenklachten het gevolg van onvoldoende stevigheid van de spieren die het bekken horen te ondersteunen. Veel van deze klachten kunnen dan ook verbeteren en zelfs worden voorkomen door spierversterkende oefeningen te doen. Deze zijn gebaseerd op het verstevigen van de bekkenbodem-, buik-, bil-en beenspieren. 

Advies:

Het is belangrijk om goed op je houding te letten;

  • Sta recht op,
  • Kantel je bekken ( breng je schaambeen naar voren, daarvoor span je automatisch je bil en je buikspieren aan),
  • Probeer je buik te dragen met je buikspieren,
  • Zet je knieën niet op slot (naar achter) maar hou ze licht gebogen,
  • Zet je voeten iets uit elkaar.

Je bekkenbodem kun je ook oefenen;

  • Span je bekkenbodem aan (hetzelfde gevoel als wanneer je nodig moet plassen maar dit nog ophoudt) tien keer tien tellen lang en ontspan deze weer tussendoor.
    Doe dit drie keer per dag. 
  • Je moet deze oefening niet doen tijdens het plassen, dan kan de blaas zich niet goed legen en verhoog je de kans op een blaasontsteking. 

Wanneer je merkt dat deze oefeningen niet volstaan voor je klachten of ze verergeren zelfs, meldt dit dan bij ons. Wij verwijzen je dan naar een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten, die dan een behandeling kunnen starten. Wij hebben voorkeur voor vroeg verwijzen om erger te voorkomen in plaats van achter de feiten (klachten) aan te lopen. 

Wij adviseren om een bekkenband alleen te dragen in overleg met je behandelende fysiotherapeut, omdat je bij verkeerd gebruik juist de klachten kan verergeren. Vaak verdwijnen de klachten weer na de zwangerschap.

In de zwangerschap heb je een iets verhoogde kans op een blaasontsteking. Juist in de zwangerschap verloopt deze in het begin vaak zonder klachten. Je merkt het dan pas in een later stadium door bijvoorbeeld veel harde buiken, buikpijn of pijn bij het plassen.

Advies:

Het helpt om veel te drinken en je urine aan te zuren met bijvoorbeeld cranberry tabletten of sinaasappels te eten.

Wanneer de blaasontsteking zich al in een verder stadium bevindt, kun je deze alleen bestrijden met een antibioticum kuur. Deze wordt voorgeschreven door de huisarts. Je kunt dan wat schone urine opvangen (eerst onderkant goed schoonmaken, dan een klein beetje in de wc plassen en dan een beetje opvangen in een potje), en deze door de huisarts laten testen. 

Het is belangrijk te vermelden dat je zwanger bent, zodat je een antibioticum krijgt die ongevaarlijk is voor de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van spataderen. Meestal op je benen, maar soms ook bij je schaamlippen. Vaak verdwijnen deze weer na de zwangerschap.

Advies:

Als ze snel verergeren of je krijgt er ook pijnklachten bij is het raadzaam naar de huisarts te gaan, deze kan je verwijzen om speciale steunkousen aan te laten meten. 

Aambeien zijn in feite ook spataderen, maar dan rond de anus. Dit is anders dan vaak gedacht wordt, een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Ook deze verdwijnen vaak weer na de zwangerschap.

Advies:

Je kunt deze klacht voorkomen en verminderen door iedere dag je douchebeurt te eindigen met 30 seconden koud spoelen van de anus om de bloedsomloop te verbeteren. Je moet zorgen dat je stoelgang zo soepel mogelijk verloopt door o.a. het gebruik van veel vezels en veel (water) drinken.

Wanneer je klachten toch verergeren kan je bij de drogist of apotheek Curanol aanschaffen, dit is een goed homeopathisch middel. Het is aan te raden als je al last hebt van aambeien tijdens de zwangerschap om dit middel in huis te halen voor na de bevalling daar de klachten vaak verergeren door het persen.

Veel zwangeren krijgen last van maagzuur. Dit komt omdat je maag wat minder ruimte krijgt en de afsluiting naar je slokdarm wat minder goed functioneert.

Advies:

Probeer klachten te voorkomen door niet teveel, te vet of te gekruid te eten. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook helpen: melk, vanille vla of banaan. Wanneer dit allemaal niet voldoende is mag je de volgende middelen gebruiken: Rennie, Regla ph, Gaviscon, Antagel en Maalox. Deze zijn te verkrijgen zonder recept bij drogist en apotheek.

Oftewel lastige stoelgang. Dit is een kwaal die bij veel zwangeren voorkomt. Ook deze klacht is hormonaal.

Advies:

Je kunt proberen problemen te voorkomen door veel water te drinken naast je koffie, thee en melk. Veel vezels en fruit met uitzondering van bananen. Bij de supermarkt verkopen ze "Stimulance", dit is een drankje dat helpt bij verstopping. Bij de apotheek kan je zonder recept Transipeg , Regulan of Lactulosesiroop halen. 

Wanneer je buikpijn krijgt en meerdere dagen achtereen niet naar het toilet kan, neem dan contact op met ons of met de huisarts voor eventuele middelen die je dan kan gaan gebruiken.