Wanneer je graag wilt dat je kind naar een kinderdagverblijf gaat na je verlofperiode moet je dit al vroeg in de zwangerschap regelen. Soms is er sprake van wachtlijsten. Voor kinderdagverblijven in de buurt: zie site beste kinderdagverblijven.  

Vanaf 37 weken zwangerschap is het nodig bedverhogers (klossen) te lenen bij de thuiszorgwinkel van Vegro aan de Peppelweg.  

Het bed hoort minimaal 70 cm hoog te zijn als ideale werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster. Ook wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen hoort het bed de juiste hoogte te hebben.

Het is verstandig een koffer klaar te zetten voor het geval het toch nodig is om te verplaatsen  naar het ziekenhuis. Kijk voor de inhoud hiervan bij: benodigdheden ziekenhuisbevalling.

Tip: oefen alvast eens op het plaatsen van de maxi cosi in de auto; dit is lastiger dan je denkt!

Wanneer je poliklinisch in het ziekenhuis wilt gaan bevallen, is het handig als je ingeschreven bent in dit betreffende ziekenhuis. Deze inschrijving kun je regelen bij de inschrijfbalie/administratiebalie van het ziekenhuis.

Wij kunnen je bevalling begeleiden in de volgende ziekenhuizen:

Alle ziekenhuizen organiseren regelmatig een voorlichtingsavond voor iedereen die hier wil bevallen. Zie hiervoor de links hierboven.

Het Erasmus MC is een academisch ziekenhuis en de verloskamers aldaar worden gereserveerd voor de daarbij behorende bevallingen. Het is wel mogelijk om te bevallen in het

  • Geboortecentrum Sophia; dit centrum is gesitueerd binnen de setting van het Erasmus MC en wordt gerund door Kraamzorg Rotterdam. Ook hier zullen wij je bevalling begeleiden.  

Wanneer de ouders niet zijn getrouwd en geen geregistreerd partnerschap hebben gesloten kan de vader of de duomoeder het kind officieel erkennen. Erkenning bij de (deel)gemeente doe je samen met je partner tijdens de zwangerschap (het liefst voor 24 weken) bij de afdeling Burgerzaken. Dit is ook mogelijk om na de bevalling te doen, maar wanneer jullie ervoor kiezen dat de baby de achternaam van je partner gaat krijgen is het handiger om het al tijdens de zwangerschap te regelen.  Een afspraak hiervoor kun je maken via MijnLoket; zie de informatie op Rotterdam.nl

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Dit kan met en zonder partner. In de wachtruimte staat een rek met folders van alle verschillende cursussen, variërend van haptonomie tot zwangerschapsgym. Inschrijving moet vaak ruim voor 25 weken.

Zwangerfit bestaat uit training en coaching. De training bestaat uit actieve lessen met oefeningen om je conditie en kracht te trainen en heerlijk te ontspannen. Daarnaast wordt in het coachingsgedeelte veel informatie gegeven over diverse onderwerpen. 

Met de Zwanger Workout van Mom in Balance blijf je fit, sterk en energiek tijdens je zwangerschap. Geschikt voor alle vrouwen, getraind of ongetraind.

Mothers in Motion biedt een totale zwangerschapscursus aan om fysiek en metaal goed voorbereid te zijn op de geboorte van jullie kind. 

Bij Mobilicorpus kun je terecht voor een divers aanbod om fysiek en metaal fit te zijn tijdens en na je zwangerschap. Ook wordt hier een individuele zwangerschapscursus aangeboden. 

Zwangerschapsyoga is ook een fijne manier om je voor te bereiden op de bevalling. De diverse oefeningen zijn erop gericht om het lijf soepel te houden en te ontspannen. Daarnaast licht er veel nadruk om ademhalings- en ontspanningsoefeningen die je goed kunnen helpen tijdens de geboorte.

Het aanbod is groot. Hieronder staan onze favorieten:

Zwangerschapsyoga Rotterdam

Studio Hillegersberg

Yoga Lin

Blije Boeddha

Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding leer je om samen met je partner, door middel van aanraking, contact te maken met je kind. Kijk voor meer informatie op de website van Christel van der Kaaden of van deze praktijk voor Haptonomie in Overschie

De cursus ‘Op Eigen Kracht Bevallen’ is een HypnoBirthing® cursus waarbij je technieken leert die je helpen om vol vertrouwen te bevallen. Deze kun je onder andere volgen bij Aveta of bij Blije Boeddha

Ook voor vaders die goed voorbereid aan de start van dit nieuwe leven willen beginnen bestaat er een mooie cursus. Kijk op deze site voor de cursus aanpakken voor vaders.  


Vraag een kraampakket aan bij je zorgverzekeraar. Als je aanvullend bent verzekerd, krijg je dit vergoed; zo niet, dan kun je dit pakket ook kopen bij de Vegro (Peppelweg 82a) of bij de drogist.

Voor hulp tijdens (bij een thuisbevalling) en na de bevalling moet de kraamzorg al in de zwangerschap afgesproken worden. Doe dit bij voorkeur voor de twintigste week. Folders over verschillende kraamzorginstellingen kan je vinden in de wachtkamer.

Misschien wil je meedoen aan Moeders voor Moeders. Je kunt met het verzamelen van je urine paren met een vruchtbaarheidsprobleem helpen. De verzamelde urine wordt thuis discreet bij je opgehaald en wordt verwerkt in een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid. 

Je kunt je aanmelden zodra je zwangerschapstest positief is tot en met 11 weken.