Wanneer je graag wil dat je kind naar een kinderdagverblijf gaat na je verlofperiode moet je dit al vroeg in de zwangerschap regelen. Soms is er sprake van wachtlijsten. Voor kinderdagverblijven in de buurt: www.beste-kinderdagverblijf.nl

Bij 37 weken zwangerschap is het nodig bedverhogers (klossen) te lenen bij de uitleen van de Thuiszorg aan de Peppelweg Ook als je poliklinisch bevalt, moet je deze verhogers in huis hebben. 

Het bed hoort minimaal 70 cm hoog te zijn als ideale werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster. Het is verstandig een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook bij een geplande thuisbevalling, zie voor de inhoud bij: benodigdheden ziekenhuisbevalling.

Tip: oefen alvast eens op het plaatsen van de maxi cosi in de auto; dit is lastiger dan je denkt!

Wanneer je poliklinisch in het ziekenhuis wilt gaan bevallen, is het handig als je ingeschreven bent in dit betreffende ziekenhuis. Deze inschrijving kun je regelen bij de inschrijfbalie/administratiebalie van het ziekenhuis. Onze voorkeur gaat uit naar het Sint Franciscus Gasthuis, Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam, tel. 010 - 4616161. 

Eens in de twee maanden organiseert dit ziekenhuis een voorlichtingsavond voor iedereen die hier wil bevallen. Zie ook www.sfg.nl

Erkenning is nodig wanneer de ouders niet zijn getrouwd, maar het kind wel de achternaam van de vader zal krijgen. Je moet dit samen tijdens de zwangerschap (het liefst voor 24 weken) vast laten leggen bij de afdeling burgerzaken om te voorkomen dat de moeder zelf mee moet met de aangifte binnen drie dagen na de bevalling. Dit mag bij de deelgemeente.

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Dit kan met en zonder partner. In de wachtruimte staat een rek met folders van alle verschillende cursussen, variƫrend van haptonomie tot zwangerschapsgym. Inschrijving moet vaak ruim voor 25 weken.

Vraag een kraampakket aan bij je zorgverzekeraar. Als je aanvullend bent verzekerd, krijg je dit vergoed; zo niet, dan kun je dit pakket ook kopen bij de uitleen van de Thuiszorg (Peppelweg 82a) of bij de drogist.

Voor hulp tijdens (bij een thuisbevalling) en na de bevalling moet de kraamzorg al in de zwangerschap afgesproken worden. Doe dit bij voorkeur voor de twintigste week. Folders over verschillende kraamzorg instellingen kan je vinden in de wachtkamer.

Misschien wil je meedoen aan Moeders voor Moeders. Je kunt met het verzamelen van je urine paren met een vruchtbaarheidsprobleem helpen. De verzamelde urine wordt thuis discreet bij je opgehaald en wordt verwerkt in een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid. 

Je kunt je aanmelden zodra je zwangerschapstest positief is tot en met 11 weken.

Zie ook www.moedersvoormoeders.nl