Wat te regelen?

Moeders voor Moeders

Misschien wil je meedoen aan Moeders voor Moeders. Je kunt met het verzamelen van je urine paren met een vruchtbaarheidsprobleem helpen. De verzamelde urine wordt thuis discreet bij je opgehaald en wordt verwerkt in een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid.
Je kunt je aanmelden zodra je zwangerschapstest positief is tot en met 11 weken.        Informatrice voor deze wijk is Dorien Hamming tel: 06-40366620. Zie ook www.moedersvoormoeders.nl

Kraamzorg

Voor hulp tijdens (bij een thuisbevalling) en na de bevalling moet de kraamzorg al in de zwangerschap afgesproken worden. Doe dit bij voorkeur voor de twintigste week. Folders over verschillende kraamzorg instellingen kun je bij Petra vragen.

Kraampakket

Vraag een kraampakket aan bij je zorgverzekeraar. Als je aanvullend bent verzekerd, krijg je dit vergoed; zoniet dan kun je dit pakket ook kopen bij de uitleen van de Thuiszorg (Peppelweg 82a) of bij de drogist.

Zwangerschapscursus

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Dit kan met en zonder partner. In de wachtkamer ligt een map met folders van alle verschillende cursussen, variërend van haptonomie tot zwangerschapsgym. Inschrijving moet vaak ruim voor 25 weken.

Erkenning

Erkenning is nodig wanneer de ouders niet zijn getrouwd, maar het kind wel de achternaam van de vader zal krijgen. Je moet dit samen tijdens de zwangerschap (het liefst voor 24 weken) vast laten leggen bij de afdeling burgerzaken om te voorkomen dat de moeder zelf mee moet met de aangifte binnen drie dagen na de bevalling. Dit mag bij de deelgemeente.

Ziekenhuisbevalling

Wanneer je poliklinisch in het ziekenhuis wilt gaan bevallen, moet je in het bezit zijn van een inschrijfkaart (ponskaart). Deze kun je laten maken in de centrale hal van het ziekenhuis. Onze voorkeur gaat uit naar het Sint Franciscus Gasthuis, Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam, tel. 010 - 4616161.
Eens in de twee maanden organiseert dit ziekenhuis een voorlichtingsavond voor iedereen die hier wil bevallen. Aanmeldingsformulieren liggen in onze wachtkamer. Zie ook www.sfg.nl

Voorbereiding thuis

Bij 37 weken zwangerschap is het nodig bedverhogers (klossen) te lenen bij de uitleen van de Thuiszorg aan de Peppelweg Ook als je poliklinisch bevalt, moet je deze verhogers in huis hebben.
Het bed hoort minimaal 70 cm hoog te zijn als ideale werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster. Het is verstandig een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook bij een geplande thuisbevalling, zie voor de inhoud bij: benodigdheden ziekenhuisbevalling.
Tip: oefen alvast eens op het plaatsen van de maxi cosi in de auto; dit is lastiger dan je denkt!

Borstvoeding

Indien je borstvoeding wilt gaan geven, raden wij je aan je van te voren goed voor te bereiden door middel van het lezen van boeken hierover of bijvoorbeeld een cursus te volgen. Informatie over deze cursussen is te vinden in onze wachtkamer. Ook in de boeken- en de linklijst op onze site is informatie te vinden. Zie ook www.borstvoeding.nl

Kinderdagverblijf

Wanneer je graag wil dat je kind naar een kinderdagverblijf gaat na je verlofperiode moet je dit al vroeg in de zwangerschap regelen. Soms is er sprake van wachtlijsten. Voor kinderdagverblijven in de buurt: www.beste-kinderdagverblijf.nl